Nieuw kabinet: nieuwe regels ZZP’ers

10 oktober 2017

Wet DBA

Het kabinet wil de regels voor zelfstandigen weer gaan veranderen. De wet DBA zal worden vervangen door een ‘ opdrachtgeversverklaring’. Dit blijkt uit plannen die RTL Z in handen heeft weten te krijgen.

Opdrachtgever kunnen deze verklaring invullen via een webmodule, aldus RTL Z. Het begrip ‘gezagsverhouding’ zal ook verduidelijkt worden in de wet. Dit geeft bedrijven meer zekerheid dat de zelfstandige die ze inhuren ook echt als zelfstandige wordt gezien.

In het eerste jaar na de invoering zal de belastingdienst terughoudend zijn met controles en het uitdelen van boetes. Zo kunnen opdrachtgevers wennen aan de nieuwe regelgeving.

Minimum uurtarief

Het kabinet wil een minimum uurtarief invoeren voor zelfstandigen. Dit minimum tarief zal tussen de 15 en 18 euro liggen. Wie minder per uur verdient is geen zelfstandige. Het kabinet wil hiermee een eind maken aan maaltijdbezorgers, schoonmakers en andere zzp’ers die tegen een te laag tarief werken. Wie minder dat het minimum uurtarief verdient kan volgens het nieuwe kabinet nooit genoeg verdienen om goed rond te komen als zelfstandige.

Geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er komt geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

 

Bron: RTL Z